divendres, 25 d’abril del 2008

Eppur si muove

Confiant en la força de la veritat i la raó, Galileu l'any 1632 va desafiar el poder establert (en aquell temps l'església) amb un simple llibre, el Diàleg sobre els dos grans sistemes del Món. En ell, exposava un seguit d’arguments a favor de la teoria heliocèntrica que havia proposat Copèrnic uns anys abans.

La resposta del dogmatisme més ranci va ser contundent. Galileu va haver de retractar-se sota amenaça de mort, la seva obra va ser prohibida i se li va aplicar presó de per vida en el castell d’Acetri.

En la part final de la seva declaració davant del tribunal de la Santa Inquisició, es diu que Galileu va arriscar-se a murmurar les paraules

"Eppur si muove" (però es mou),

referint-se al moviment de la Terra al voltant del sol. No se sap si el tribunal les va arribar a sentir, o si simplement les va ignorar, però finalment Galileu no va arribar a morir a la foguera.

Aquest exemple ens mostra un camí de valentia per expressar el que pensem encara que sigui diferent del que pensa la majoria, ens ensenya el fonamentar el coneixement en la raó i no en el prejudici. Des de cienciaddicció volem reivindicar una mirada crítica al món, una mirada que veu el que va bé, però també allò que es pot millorar i dóna fórmules per a fer-ho. Volem promocionar paraules com dubte, argument i debat. Volem preguntar-nos el que no sabem i aprendre-ho. Volem, en definitiva, compartir aquest esperit crític de la ciència, perquè la ciència o és crítica o no és.